Rikke Nielsen er 20 år og hun bor i Skodsbøl tæt på Sønderborg i Sønderjylland sammen med sin kæreste. Rikke er chaufførlærling og kører til daglig rundt med en slamsuger, når hun ikke er på skole på EUC Syd. Det var først, da en lærer spurgte, om det var noget for hende at køre slamsuger, at hun prøvede det i en uges tid og blev bidt af det.

Læs mere om tankchaufføruddannelsen

Ikke hende fra kontoret

Rikke har været ansat hos Simon Moos, Høruphav, Sønderborg i et års tid og hun er muligvis den eneste kvindelige slamsugerchauffør i Danmark. Det kan godt skabe lidt forvirring, når kunderne ikke er så vante til at se en kvinde i faget. Når hun ringer kunden op og giver besked om, at nu er de der snart, tror kunden ofte, at hun ringer fra kontoret.

– Jeg synes, det er helt fint, at de tager fejl. Det er sjovt at se, hvordan de ser ud, når det er mig, der dukker op, siger Rikke med et grin.

For Rikke er det med kundekontakt en positiv del af arbejdet:

– Jeg kan rigtig godt lide, at der er kundekontakt og at jeg møder rigtig mange mennesker. Ofte skal kunden jo lige vise, hvad problemet er – om man skal klare en stoppet håndvask eller noget større. Så jeg er glad for at slippe for bare at køre frem og tilbage med varer.

Flere arbejdsadresser

Rikke kan godt opleve en uge, hvor hun hver dag skal køre til Esbjerg. Det er som regel for at tømme septiktanke, at hun bliver sendt de omkring 120 km fra Sønderborg til Esbjerg.

Hun kan også risikere at blive sendt til Århus, men det er kun, når en af de faste er syg eller bliver forhindret. Men så bliver hun også sendt ud i den store slamsuger og det er noget, der kan få smilet frem hos chaufførlærlingen.

Styr på de store kræfter

Siden hun var barn, har Rikke interesseret sig for heste og dressur og hun kan da også godt se koblingen mellem fritidsinteressen og hendes valg af transportuddannelse. Man får nemlig lov til at bestemme over noget stort og stærkt:

– Med heste og maskiner er det dig, der har styringen. Det kan jeg godt lide. Det er da det fedeste at komme op i den store maskine og vide, at det er dig, der bestemmer, siger Rikke.

  

Der er ingen tvivl om, at det er de store kræfter, der tiltrækker Rikke. For hun har da også en drøm om engang at komme til at køre særtransport – køretøjer, der er særligt konstruerede og godkendte til at laste virkelig stort gods.

– Jo større jo bedre. Det er fedt at ligge og fylde det hele, siger Rikke.