splash_3-6-1

Buschauffør – din rute, dine passagerer

Som buschauffør i kollektiv trafik har du daglig kontakt med mange mennesker, og dit gode humør er med til at skabe en god stemning i bussen.

I bybussen er dine passager nye hver dag, men din rute er tit den samme, eller en du kender rigtig godt. Den tryghed gør, at du har ro til at koncentrere dig om at være hensynsfuld og forsvarlig i din kørsel, men også om at være tilgængelig og til stede over for dem, du kører med. Det er et arbejdsvilkår, men også en bonus, at være den, der får mennesker fra A til B hver dag.

På uddannelsen til buschauffør i kollektiv trafik får du uddannelse i at køre med syge, ældre og handicappede passagerer, både i den almindelige rutetrafik, men også i regi af trafikselskabernes offentlige servicetrafik – ofte også kaldet flextrafik.

Rutebilchaufføren, som hjælper de ældre eller handicappede rundt, har den daglige, men også mere personlige kontakt med passagererne. For dem er chaufføren en tryg person, som ikke kun kører dem rundt, men også assisterer dem, der har brug for det, med at komme ind og ud af bussen.

Den nære kontakt og det høje serviceniveau betyder ofte meget for brugerne, så den skal du være parat til at give uanset, hvem dine passagerer er.

Mark er skolebuschauffør på Bornholm:

”At køre med skolebørn er et fantastisk job. Når man kører med dem hver dag, så lærer man børnene rigtigt godt at kende og ved, hvor de bor. Det er mit job at passe godt på dem og sørge for, at de kommer sikkert frem og tilbage fra skolen. Det sker ind imellem, at der er en, der falder i søvn på vej hjem fra skole og ikke kom af der, hvor de skulle. Så sørger jeg for at køre dem helt hjem” fortæller Mark.

Buschauffører skal ikke kun kunne køre bussen men også kunne manøvrere mange forskellige opgaver i løbet af en arbejdsdag, ifølge Mark:

”At være buschauffør er meget mere, end folk går og tror. Det er meget mere end at styre en bus og drikke kaffe. Det er også mit job at vedligeholde bussen, så den er ren og pæn, samtidig med, at jeg skal kunne udbedre driftsfejl, så bussen kører sikkert og forsvarligt. Og så skal jeg jo også have pædagogkasketten på, når jeg kører med skolebørnene”.

Læs mere om hvordan du bliver buschauffør.