SU og løn under uddannelsen

På en erhvervsuddannelse får du normalt løn under hele uddannelsen – både mens du er på din læreplads, og mens du er på skole. Uddannelsen er gratis.

For at få løn på grundforløbet skal du dog have en uddannelsesaftale, der gælder grundforløbet. Har du ikke det, kan du søge SU, hvis du er fyldt 18 år. SU-satserne afhænger blandt andet af din alder, og om du bor hjemme eller er flyttet hjemmefra.

På hovedforløbet får du løn, hvis du har en læreplads hos en virksomhed og skoleoplæringsydelse, når du er i skoleoplæring.

Lærlingeløn

Har du en uddannelsesaftale med en virksomhed, får du løn fra den dag, din uddannelsesaftale træder i kraft, uanset om du starter med at gå på skole, eller om du begynder på lærepladsen. Begyndelseslønnen for elever er lidt forskellig fra uddannelse til uddannelse. I begyndelsen tjener du cirka 13.400 kr. om måneden før skat (lønsatser gældende pr. 1. marts 2023) og slutter med cirka 17.100 kr. om måneden før skat (lønsatser gældende pr. 1. marts 2023). Hertil kommer evt. tillæg for ubekvemme arbejdstider samt overarbejde. Fra du er 18 år, får du også indbetalt pensionsbidrag.

Bliv medlem af 3F som lærling

Det er helt sikkert en stor fordel for dig, hvis du melder dig ind i 3F.
3F forhandler overenskomsten og er specialister i løn og arbejdsforhold for lærlinge indenfor transportområdet. Det koster kun 65 kroner om måneden og giver dig direkte hjælp til f.eks.:

  • Tjek af uddannelsesaftalen og lønsedler
  • Hjælp til at søge en læreplads
  • Personlig hjælp ved arbejdsskader
  • Personlig hjælp og rådgivning hvis du får problemer på din læreplads
  • Masser af medlemsfordele som du kan læse mere om på 3f.dk

3F har udarbejdet en lærlingeguide til at hjælpe dig, der er i lære med at få overblik over, alt hvad der måtte være relevant for dig at vide, mens du er i lære. Du kan finde guiden her.

 

En uddannelsesaftale skal beskrive præcis, hvilken overenskomst der gælder for dig. Uddannelsesaftalen skal være underskrevet af
både dig selv og din oplæringsvirksomhed. Hvis du er under 18, skal dine forældre også skrive under. Du kan læse mere i 3F’s lærlingeguide.

Det er som udgangspunkt dit ansvar at finde en læreplads. På skolen vil der være masser af hjælp at hente – men i sidste ende afhænger det af din ihærdighed og opsøgende indsats. Mange virksomheder søger løbende lærlinge og slår lærepladserne op – f.eks. i aviser eller på internettet. Men det kan også give gevinst at søge læreplads hos virksomheder uopfordret evt. ved et personligt fremmøde på virksomheden. Læs mere